Als zzp werken in de zorg: 10 tips voor zorgprofessionals
Als zzp werken in de zorg is een uitdaging. Je werkt volgens je eigen tijd, binnen je eigen netwerk en je kunt vele kanten uit, maar je moet het wel allemaal zelf regelen. Je eigen klanten vinden, je administratie en boekhouding doen, je marketing, etc.
Is het iets voor jou om als zelfstandige zonder personeel te werken? Of houd je er liever van om in loondienst je steentje bij te dragen? Wat het geval ook is, in dit artikel vind je 10 tips om jouw carrière in de zorg een flinke boost te geven.
Liever direct aan de slag? Bekijk onze vacatures vacatures in zorg en welzijn
Wil je als zzp werken in de zorg of liever in loondienst?
Ondernemer zijn – want dat ben je als zzp’er – is een spannend pad om te bewandelen. Je moet je goed voorbereiden en rekening houden met de verschillende aspecten van het werken als zzp’er: de wet- en regelgeving, belastingen en verzekeringen, boekhouding en de BIG-registratie
1. Wat motiveert je om als zzp te werken in de zorg?
Allereerst: wat is je motivatie om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan? Enkele redenen kunnen zijn:
- De flexibiliteit en zelfstandigheid van het werken als zzp’er.
- De verscheidenheid aan klussen die je kunt doen.
- De verscheidenheid aan mensen met wie je werkt.
- Neem contact op met mensen in je netwerk, stuur ze gewoon bericht. Kijk op LinkedIn of andere social media kanalen.
- Deel je kennis en ervaringen op een blog of op je social media om jezelf te promoten.
- Ga naar netwerkborrels of relevante bijeenkomsten en stel jezelf voor.
- Houd goed bij wat er allemaal gebeurt.
- Wie behandel je?
- Welke behandeling geef je ze?
- Wanneer is er een behandeling geweest?
- Wat was het tarief?
- Wanneer verstuur je de factuur?
- Zijn alle facturen al betaald?
- Wanneer moet je de btw-aangifte doen?
-
Uiteraard heb je deze punten ook in loondienst. Wat je niet hebt in loondienst, is het risico dat je loopt als ondernemer. Je bent verantwoordelijk voor het werven van je eigen klanten en opdrachten
2. Vergroot je kennis met een opleiding
Ben je niet zo’n ster in boekhouding of financiën? Als je als zzp wilt werken in de zorg, moet dat eigenlijk wel – tenzij je het geld hebt om het uit te besteden aan een boekhouder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel online cursussen waarmee je dat kunt leren.
Een online cursus is goedkoper en minder intensief dan een vak aan de hogeschool of een fysieke cursus. Je kunt dus studeren wanneer jij wilt. Handig voor als je kinderen hebt!
3. Check je verzekeringen
Zzp’ers moeten hun eigen verzekeringen regelen. Je hebt sowieso een beroepsverzekering nodig. Jij bent verantwoordelijk voor alles wat je in de zorg uitvoert. En een ongeluk zit in een klein hoekje.
Stel je veroorzaakt schade (direct of indirect) aan een van je patiënten (of zijn eigendommen). Dan ben jij daarvoor aansprakelijk. Die schade kan flink oplopen in de kosten, dus het is handig om daarvoor verzekerd te zijn.
Denk ook aan een rechtsbijstandverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zakelijke autoverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en natuurlijk de zorgverzekering.
Als je in loondienst werkt, dan hoef je je daar niet druk om te maken.
4. Leer je netwerk uitbouwen
Netwerken is belangrijk om je carrière als zzp in de zorg te starten. Je kunt het netwerk gebruiken om aan klanten te komen.
Netwerken vinden veel mensen niet zo leuk. Ben jij daar ook niet zo goed in? Dan hebben we hier wat tips voor je:
-
Niet zo’n netwerker? Als je in loondienst werkt, gaat dat allemaal een stuk minder gedwongen
5. Maak altijd duidelijke afspraken
Heb je een nieuwe klant? Zorg er dan voor dat je heldere afspraken maakt. Stuur altijd een contract op voordat je aan de slag gaat. Misverstanden over uren, salaris en
verantwoordelijkheden komen helaas regelmatig voor. Dat voorkom je door bij voorbaat duidelijke afspraken te maken.
6. Geef jezelf en je netwerk genoeg tijd
Het kan even duren voordat je klantenkring echt begint te groeien. Neem daarom voldoende tijd voor het uitbouwen van je netwerk en het vinden van klanten.
Soms duurt het maanden om de juiste zorgverleners of patiënten te vinden. Maar als je doorzet en mensen blijft benaderen, komt er hoe dan ook een moment dat je slaagt.
7. Leer van mensen die al langer als zzp werken in de zorg
Een van de beste dingen die je kunt doen om meer te leren over de zorgsector is vragen stellen. Er zijn genoeg mensen die al jaren in de gezondheidszorg werken en weten wat wel en niet werkt.
Stel dus vragen! Wees niet bang om je collega’s om advies te vragen over hoe zij zijn begonnen, wat ze hebben geleerd en welke apparatuur ze bijvoorbeeld aanbevelen.
8. Ontdek welke administratie je als zzp’er moet doen
-
Als je een eigen bedrijf hebt, moet je aan meer denken dan alleen zorg verlenen.
Meer informatie over werken als zzp’er vind je op het ondernemersplein van de KvK . Je moet je trouwens ook (betaald) inschrijven bij de KVK (Kamer van Koophandel) als je voor jezelf wilt beginnen.
9. Houd rekening met pieken en dalen
Houd rekening met de pieken en de dalen in de zorgsector. Als ondernemer is het sowieso nooit elke maand hetzelfde. Soms is er even niets te doen en kun je geen nieuwe klanten vinden, en soms loopt het storm. Daar moet je aan wennen als je als zzp’er in de zorg wilt werken
10. Bekijk welke wetten en regels allemaal binnen het zzp-schap vallen
We hebben op een rijtje gezet welke wetten en regels er gelden voor mensen die als zzp werken in de zorg. Zo moet je je registreren in het BIG-register, je moet voldoen aan de WKKgz wet, een AGB-code hebben en een medisch dossier bijhouden.
Lees meer in ons artikel over de wet- en regelgeving voor zzp’ers in de zorg.
https://peryton.nl/nieuws/responsive-webdesign-wat-dat-nu-precies/
Bekijk onze vacatures en vind een baan in de zorg
Hopelijk heeft dit artikel je wat meer inzicht gegeven en weet je nu of je als zzp wilt werken in de zorg of liever in loondienst.
We zijn altijd op zoek naar zorgprofessionals om deze vacatures te vullen, dus neem vooral een kijkje bij het werk wat we voor jou hebben. Vragen? Neem gerust contact met ons op.